Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Traumaterapiakeskuksen blogi

Vanhempien kuormittuneisuus on pandemia, jota voimme torjua

Keskiviikko 23.6.2021 - Sanna Isosävi, psykologi (PsT) ja varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapeutti

Kesän tulo ja rajoitusten höllentäminen herättää toiveen toipumisesta ja voimien elpymisestä. Paradoksaalisesti voi kuitenkin tulla näkyväksi, kuinka pitkään olemme sinnitelleet ja kuinka kovilla olleet. Korona-aika on haastanut erityisellä tavalla vanhempien jaksamista. Kannattelevat rakenteet ovat hävinneet: viikko-ohjelma, ennakoitavat työ-, hoito- ja koulukuviot, sovittu työnjako kotona, sekä näiden lisäksi vielä lastenhoitoapu ja omat harrastukset Reaktioina tähän vanhemmat voivat kokea esimerkiksi ärtymystä, turhautumista, voimattomuutta, pelokkuutta, masentuneisuutta tai ahdistusta. Hyvin usein olosuhteiden paino tulkitaan omasta riittämättömyydestä johtuvaksi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

"Miksi minä käyn täällä?" - ajatuksia traumatisoituneen lapsen psykoterapiasta

Tiistai 2.2.2021 - Tuija Korhonen, psykologi, kouluttajapsykoterapeutti (traumapsykoterapia)

Mihin lapset tulevat, kun astuvat psykoterapeutin huoneeseen? Tulevatko he leikkimään, puhumaan vaikeista asioista, pelaamaan vai tutkittaviksi? Lapsen tieto psykoterapiasta pohjaa siihen, mitä vanhempi on hänelle kertonut. Lapsi aloittaa psykoterapian aikuisen aktiivisuuden ja huolen vuoksi. Lapsi ei varaa aikaa itselleen, eikä ole aktiivinen osapuoli psykoterapeutin valinnassa. Psykoterapeutin vastuulle jää arvio siitä, onko hän sopiva henkilö auttamaan lasta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhempi, tutustu tunteisiisi

Keskiviikko 4.11.2020 klo 13:46 - Sanna Isosävi, psykologi (PsT) ja varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapeutti

Vanhemmuus on haastava elämänosa-alue, joka vaatii toimivan suhteen muodostamista omiin tunteisiin. Omat kiintymys- ja lähisuhteet ovat muokanneet tuntemisen tapaamme sekä sitä, mitä merkityksiä annamme omille ja lapsen reaktioille. Mahdollisuus tarkastella uteliaasti omaa vanhemmuuden kokemusta on oleellinen osa sitä, että erotamme lapsen tässä-ja-nyt viestit kokemuksista, joita meille on aikaisemmin tapahtunut, ja pystymme vastaamaan niihin auttavasti.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Miten voisimme auttaa traumatisoituneen puolisoa?

Torstai 4.6.2020 klo 19:06 - Petteri Mankila, psykoterapeutti

Vakava ja varhainen traumatisoituminen on yhäkin huonosti tunnistettu ja monella tavalla piilossa oleva ongelma. Terveydenhuollossa ja sosiaalipalveluissa tulisi lisätä osaamista tämän kompleksisen ongelman havaitsemiseksi ja opiskella traumatisoituneen asiakkaan kohtaamista.

Se, että ongelma tunnistetaan ei vielä kuitenkaan riitä. Traumatisoitunut henkilö pelkää puolisonsa ja perheensä menettämistä. Tärkeintä olisi saada rakennettua riittävän turvallinen hoitosuhde traumatisoituneeseen. Tämä mahdollistaisi traumatisoituneen puolison (myös lasten) huomioimisen hoidossa. Jos puolisoa tai perhettä otetaan hoitoon mukaan ilman riittävän hyvää hoitosuhdetta, ajautuu yhteistyö usein karikolle.

Lue lisää »

1 kommentti .

Kuinka lapsen kanssa voi puhua vaikeista uutisista ja järkyttävistä tapahtumista

Keskiviikko 8.4.2020 klo 9:51 - Marjo Ruismäki, psykologi, psykoterapeutti

Koronavirusepidemia huolestuttaa vanhempia ja päivittäin monet pohtivat kuinka lasten kanssa voi puhua virukseen liittyvistä uutisista ja tapahtumista. On tärkeää tehdä tilaa keskustelulle, jotta lapsi voi sanoittaa kokemuksiaan. Lapsen pohdintojen kuunteleminen ja niiden äärelle pysähtyminen auttaa vanhempaa hahmottamaan paremmin mitä lapsi jo tietää asioista ja mikä lasta vielä pohdituttaa. Usein sanojen löytäminen vaikeille asioille ja niiden jakaminen vanhemman tai muun turvallisen aikuisen kanssa rauhoittaa lasta. Lapsi voi jakaa vaikeita asioita, saa kaipaamaansa lohdutusta ja tukea. Lapsi vakuuttuu siitä, että vanhempi on kiinnostunut lapsen ajatuksista, tunteista ja mielipiteistä eikä häntä jätetä yksin liian vaikeiden asioiden äärelle.

Tähän on koottu asioita puhumisen tueksi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Raskaus ja vauva-aika pandemian varjossa - vinkkejä selviytymiseen

Torstai 2.4.2020 klo 15:17 - Sanna Isosävi, psykologi (PsT) ja varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapeutti

Pandemia-aikana mielessäni ovat olleet erityisesti raskaana olevat, synnytykseen valmistautuvat tai vauvaa hoitavat vanhemmat, joiden kanssa teen terapiatyötä. Poikkeustilan myötä puitteet vanhemmuuteen tai siihen valmistautumiseen ovat menneet kerralla uusiksi, tai jopa kadonneet. Jatkuva epävarmuus turvallisuudesta ja sairauden uhka on suuri rasite vanhemmille, jotka ovat jo valmiiksi mullistavan elämänmuutoksen edessä. Ei voi olla varma, pääseekö kumppani mukaan synnytykseen. Valmennusta, vertaistukea tai isovanhempien vauvanhoitoapua ei kenties ole saatavilla. Mahdollisuus lepoon ja palautumiseen voi olla olematon, kun lastenhoito, kotona työskentely ja muut velvollisuudet syövät kaikki resurssit. Perheenjäsenten välit kiristyvät helposti, ja voi tuntua, että oma puoliso ei lainkaan ymmärrä, kuinka vaikea tilanne itselle on.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.