Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Traumaterapiakeskuksen blogi

Miten voisimme auttaa traumatisoituneen puolisoa?

Torstai 4.6.2020 klo 19:06 - Petteri Mankila, psykoterapeutti

Vakava ja varhainen traumatisoituminen on yhäkin huonosti tunnistettu ja monella tavalla piilossa oleva ongelma. Terveydenhuollossa ja sosiaalipalveluissa tulisi lisätä osaamista tämän kompleksisen ongelman havaitsemiseksi ja opiskella traumatisoituneen asiakkaan kohtaamista.

Se, että ongelma tunnistetaan ei vielä kuitenkaan riitä. Traumatisoitunut henkilö pelkää puolisonsa ja perheensä menettämistä. Tärkeintä olisi saada rakennettua riittävän turvallinen hoitosuhde traumatisoituneeseen. Tämä mahdollistaisi traumatisoituneen puolison (myös lasten) huomioimisen hoidossa. Jos puolisoa tai perhettä otetaan hoitoon mukaan ilman riittävän hyvää hoitosuhdetta, ajautuu yhteistyö usein karikolle.

Lue lisää »

1 kommentti .

Kuinka lapsen kanssa voi puhua vaikeista uutisista ja järkyttävistä tapahtumista

Keskiviikko 8.4.2020 klo 9:51 - Marjo Ruismäki, psykologi, psykoterapeutti

Koronavirusepidemia huolestuttaa vanhempia ja päivittäin monet pohtivat kuinka lasten kanssa voi puhua virukseen liittyvistä uutisista ja tapahtumista. On tärkeää tehdä tilaa keskustelulle, jotta lapsi voi sanoittaa kokemuksiaan. Lapsen pohdintojen kuunteleminen ja niiden äärelle pysähtyminen auttaa vanhempaa hahmottamaan paremmin mitä lapsi jo tietää asioista ja mikä lasta vielä pohdituttaa. Usein sanojen löytäminen vaikeille asioille ja niiden jakaminen vanhemman tai muun turvallisen aikuisen kanssa rauhoittaa lasta. Lapsi voi jakaa vaikeita asioita, saa kaipaamaansa lohdutusta ja tukea. Lapsi vakuuttuu siitä, että vanhempi on kiinnostunut lapsen ajatuksista, tunteista ja mielipiteistä eikä häntä jätetä yksin liian vaikeiden asioiden äärelle.

Tähän on koottu asioita puhumisen tueksi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Raskaus ja vauva-aika pandemian varjossa - vinkkejä selviytymiseen

Torstai 2.4.2020 klo 15:17 - Sanna Isosävi, psykologi (PsT) ja varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapeutti

Pandemia-aikana mielessäni ovat olleet erityisesti raskaana olevat, synnytykseen valmistautuvat tai vauvaa hoitavat vanhemmat, joiden kanssa teen terapiatyötä. Poikkeustilan myötä puitteet vanhemmuuteen tai siihen valmistautumiseen ovat menneet kerralla uusiksi, tai jopa kadonneet. Jatkuva epävarmuus turvallisuudesta ja sairauden uhka on suuri rasite vanhemmille, jotka ovat jo valmiiksi mullistavan elämänmuutoksen edessä. Ei voi olla varma, pääseekö kumppani mukaan synnytykseen. Valmennusta, vertaistukea tai isovanhempien vauvanhoitoapua ei kenties ole saatavilla. Mahdollisuus lepoon ja palautumiseen voi olla olematon, kun lastenhoito, kotona työskentely ja muut velvollisuudet syövät kaikki resurssit. Perheenjäsenten välit kiristyvät helposti, ja voi tuntua, että oma puoliso ei lainkaan ymmärrä, kuinka vaikea tilanne itselle on.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.